Basquiat - The Artist and His New York Scene

Heerlen Bezoek website

Basquiat - The Artist and His New York Scene

Basquiat - The Artist and His New York Scene SCHUNCK Glaspaleis, Bongerd 18Heerlen 0455772200 Naar de website
Een verhaal van wereldformaat in Heerlen!
SCHUNCK brengt de Europese première van een onverteld verhaal naar Heerlen. Het verhaal van werk en leven van de jonge Basquiat en tijdgenoten uit zijn New York scene in de periode 1978-1982. SCHUNCK toont Basquiat niet als mythe, maar werpt nieuw licht op de ontwikkeling van het icoon uit de hedendaagse kunst en de iconische beweging waarin hij zich bevond en brengt daarmee een tentoonstelling van wereldformaat naar Heerlen.

Waarom Basquiat The Artist and His New York Scene?
  • Europese première.
  • Basquiat is nog altijd één van de belangrijkste en invloedrijkste kunstenaars van deze tijd. Dat hij de duurst geveilde Amerikaanse kunstenaar ooit is, onderstreept zijn sterrenstatus.
  • Intieme inkijk in zijn ontwikkeling van straatartiest tot kunsticoon.
Basquiat
Jean-Michel Basquiat (1960-1988) geboren in Brooklyn, New York als zoon van een Haïtiaanse vader en een Puerto Ricaanse moeder, leefde als school drop-out perioden op straat. Basquiat gebruikte de stad als zijn schildersdoek en kwam terecht in de New Yorkse scene van hiphop, postpunk, graffiti en straatcultuur. Hier sloot hij vriendschappen met onder andere Keith Haring en had hij een kortstondige relatie met Madonna.

In een paar jaar tijd maakte hij de overstap van graffitikunstenaar naar internationaal befaamde kunstenaar en als wereldbekende megaster. Tientallen jaren na zijn dood op 27-jarige leeftijd, als gevolg van een overdosis, blijft zijn werk het publiek over de hele wereld fascineren.

Een intieme inkijk in zijn ontwikkeling van straatartiest tot kunsticoon
In de tentoonstelling maakt het publiek kennis met het werk en leven van deze iconische kunstenaar in zijn jonge jaren, in de intieme setting van het appartement dat hij in 1979 deelde met zijn toenmalige vriendin Alexis Adler. SCHUNCK brengt hiervoor de tentoonstelling Basquiat Before Basquiat: East 12th Street, 1979-1980 van het Museum of Contemporary Art Denver naar het Europese continent. Met de bruisende en rauwe New Yorkse kunstscene waarin Basquiat in no time de stap maakte van de straat naar het werk dat iedereen van hem kent.

Times Square Show
Een selectie van de vrijwel onmiddellijk felbegeerde canvassen en tekeningen van zijn vroege werk. Bezoekers ontmoeten die scene in de tentoonstelling waarmee Basquiat doorbrak, de grote en legendarische Times Square Show in 1980 waarin hij samen exposeerde en co-creëerde met tijdgenoten als Keith Haring, Nan Goldin en Jenny Holzer. Centraal in de tentoonstelling in SCHUNCK staan originele werken van hemzelf en anderen uit de Times Square Show.

Ontdek Urban Heerlen
‘Basquiats NY scene’ is voor Heerlen bijzonder actueel. De ‘do it yourself-cultuur’ uit de vroege jaren ‘80 in New York, past perfect bij de voormalige mijnwerkersstad die zichzelf opnieuw uitvindt. In deze rauwe en urbane stad bevindt zich een levendige graffiti-, hiphop & breakdance scene. Basquiat - The Artist and His New York Scene past naadloos bij urban Heerlen als stad van de straatkunst. Combineer het bezoek aan de expositie met een rondleiding langs de murals, een workshop graffiti, een hiphop performance of een Basquiat filmavond.

Rondleiding tentoonstelling Basquiat - The artist and his New York scene
Elke zaterdag en zondag om 14:00 uur. Met een professionele gids loop je dan door de Basquiat tentoonstelling en ontdek je weetjes en feiten rondom dit fenomeen. De entree van de rondleiding bedraagt € 5,- op vertoon van een geldig entreebewijs voor het SCHUNCK museum. Je kunt deze tickets ter plekke bij de balie kopen. Verzamelen in de Centrale hal (0) van het SCHUNCK Glaspaleis.

Openingstijden
  • Dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur.
  • Maandag gesloten.
Toegangsprijzen
  • Entree algemeen: € 12,50.
  • Entree 13 t/m 17 jaar: € 6,50.
  • Entree CJP/studenten en 65+: € 11,50.

Overzicht

Prijs

Raadpleeg de website voor meer informatie.

Data
Contact
SCHUNCK Glaspaleis, Bongerd 18, Heerlen
0455772200

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website