Het Thermenmuseum schrijft geschiedenis in oktober

Heerlen Bezoek website

Het Thermenmuseum schrijft geschiedenis in oktober

Het Thermenmuseum schrijft geschiedenis in oktober Thermenmuseum Heerlen, Coriovallumstraat 9Heerlen 045-5605100 Naar de website
Het museum gaat dan ook geschiedenis schrijven met een periode boordevol activiteiten; afwisselend, gevarieerd, voor ieder wat wils. En wat uniek is, de tijdelijke expositie LatinNow die door Europa reist, doet Heerlen aan. Als enige stad in Nederland. 

Het museum heeft hierbij voor iedere doelgroep een leuke invalshoek, van historisch geïnteresseerden, cultuurliefhebbers en gymnasiasten tot archeologen, nieuwsgierige kinderen en creatieve jongeren. Oktober is de maand van de geschiedenis en zal de boeken in gaan als een bijzondere periode waarbij in het Thermenmuseum zo ontzettend veel te doen is.

LatinNow van 10 t/m 12 oktober
De Romeinse taal komt weer tot leven met twee bijzondere, pop-up tentoonstellingen. De tijdelijke expositie Voces Popvli van het project LatinNow vertelt alles over de Latijnse taal in de Romeinse tijd van onze eigen regio. Wat gebeurde met de lokale talen? Hoe kon het Latijn zo succesvol zijn? Unieke tentoonstelling op Europese toer, van Londen, Barcelona en Zaragoza tot Trier, Wenen en Brugge. Voor Nederland heeft LatinNow haar keuze laten vallen op Heerlen en noemt het Thermenmuseum de ‘Nachtwacht’ binnen de archeologie. Iets om trots op te zijn.
 
Bezoekers kunnen ontdekken wat voor een effect Latijn had op de lokale bevolking en meertaligheid. Voces Popvli bestaat uit een expositie waarbij het onderzoeksteam klaar staat om vragen te beantwoorden. Daarnaast biedt LatinNow een publiekslezing en activiteiten voor jong en oud om in contact te komen met het Latijn van de Romeinen. De taal verspreidde zich door economische en sociale druk en door de voordelen die kennis van het Latijn met zich meebracht, vergelijkbaar met het Engels van tegenwoordig.
 
Voor Gymnasiasten en historisch geïnteresseerden is vrijdag 11 oktober een datum om te noteren. Dan vindt het mini-symposium ‘Ite et docete’ plaats in samenwerking met de Radboud universiteit en LatinNow. Met drie interessante lezingen over de Latijnse taal en de Romeinse samenleving.

RTI training en demonstratie.
Training in speciale fotografie die details op archeologische objecten zichtbaar maakt. Op donderdag 10 oktober vindt van 10.00-12.00 uur een RTI training en demonstratie plaats. RTI (Reflectance Transformation Imaging) is een gespecialiseerde vorm van fotografie waarbij een onderwerp of voorwerp met meerdere lichtbronnen onder een bepaalde hoek en afstand wordt vastgelegd. 

Middels software kan een bepaald object zo nauwkeurig worden bekeken en wordt het voorwerp volledig afgetast met licht. Aan de hand van schaduw en lichtval worden details zichtbaar, die bij een vlakfoto of normaal genomen foto helemaal niet of nauwelijks zichtbaar zouden zijn. Leerzaam voor iedereen die geïnteresseerd is in archeologisch onderzoek.

De Nationale archeologiedagen van 11 t/m 13 oktober
In deze expositie komt de Romeinse taal weer extra tot leven. Daarnaast zijn er diverse activiteiten te beleven zoals ‘Knutsel een kruikje’, een workshop ‘Romeins pottenbakken’ en een workshop ‘Leer vloeken als een Romein’, waar deelnemers een eigen vervloekingstablet mogen schrijven èn offeren. Zo schrijft het Thermenmuseum in Heerlen geschiedenis.

Overzicht activiteiten
Knutsel een kruikje - maand oktober.
Latin Graffiti - maand oktober.
Expositie ‘LatinNow’ van 10 t/m 12 oktober.
Expositie Thermenmuseum ‘Gronden met de Romeinen' op donderdag 10 oktober t/m december.
Mini-symposium ‘Ite et docete’ op vrijdag 11 oktober.
Workshop ‘Vloek als een Romein’ op zaterdag 12 oktober.
Workshop ‘Romeins pottenbakken’ op 13, 16, 19 en 20 oktober.

Oktober is duidelijk de maand van de geschiedenis, met meer activiteiten dan ooit. Alle reden om het Thermenmuseum in Heerlen juist nu te bezoeken. Het Thermenmuseum is dagelijks geopend in oktober. Alleen op maandagen is het museum gesloten. De Museumkaart is geldig. Het overzicht van activiteiten is te vinden op de website.

Overzicht

Prijs

Raadpleeg de website voor meer informatie.

Data 1-10-2019 t/m 31-10-2019
Contact
Thermenmuseum Heerlen, Coriovallumstraat 9, Heerlen
045-5605100

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website