IBA Parkstad

Heerlen Bezoek website

IBA Parkstad

IBA Parkstad Diverse locatiesHeerlen Naar de website
IBA Parkstad
Het concept IBA (Internationale Bau Ausstellung) is meer dan 100 jaar geleden in Duitsland ontstaan. Wat begon als een tentoonstelling voor de moderne bouw, ontwikkelde zich tot een succesvolle formule die in een regio of stad een krachtige impuls geeft aan economie, ruimte én samenleving.

Parkstad
Parkstad bestaat uit zeven gemeenten in de voormalige Oostelijke Mijnstreek: Beekdaelen, Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Simpelveld en Voerendaal. 

Deze zeven gemeenten kenmerken zich door de mijnsluitingen in de jaren 70 van de vorige eeuw. Dat leidde tot sociale problematiek, hoge werkloosheid, vergrijzing en wegtrekkende jongeren. 

Ondanks al het moois dat de regio te bieden heeft, kent Parkstad te veel leegstaande woningen, winkel- en kantoorruimtes, schoolgebouwen en kerken. De regio moet ‘teruggroeien’ en tegelijkertijd aantrekkelijk blijven om te wonen en werken!

Tientallen IBA-projecten geven Parkstad een nieuwe toekomst. Elk project is gebaseerd op één of meer thema’s. In totaal onderscheiden we vijf verschillende thema’s. Je kunt ze beschouwen als een propellerblad (een vliegwiel); pas als ze alle vijf in beweging zijn en samenwerken, dan draait het vliegwiel en geeft het kracht. 

Zo werkt het met alle IBA-projecten: samen maken ze van Parkstad een inspirerende en toekomstbestendige omgeving. Dat zorgt voor hernieuwde trots voor bewoners en ondernemers van Parkstad.

Expojaar
IBA Parkstad heeft de afgelopen jaren de regio danig op zijn kop gezet. Er werden 50 grote projecten in gang gezet, van de herbestemming van een watertoren in Schimmert tot een geheel nieuw regionaal gezondheidscentrum in Kerkrade.

Daarnaast konden Parkstedelingen een beroep doen op Bewoners Maken Parkstad om initiatieven in hun buurt van de grond te trekken. Ook hier is de opbrengst bijna 50. Maar IBA was ook experimenteren, lef tonen, mensen bij elkaar brengen en samen nadenken over, en handen uit de mouwen steken voor, Parkstad.

Dit traject met zoveel mooie mensen, inspirerende ideeën en aansprekende activiteiten wordt natuurlijk afgesloten met een climax, het IBA Expojaar. Het jaar start augustus 2021 en loopt tot en met augustus 2022. 

De organisatie neemt je mee door heel Parkstad en onderweg laat de organisatie je de projecten zien en vergroot je de kennis over én de trots op het gebied, hierna ga je het gesprek aan over de toekomst van de regio.

Natuurlijk roept dit meteen de vraag op of de Coronacrisis geen roet in het eten gooit. De organisatie heeft immers het Expojaar vanwege de uitbraak al een jaar moeten uitstellen. 

Niemand weet hoe het virus zich de komende maanden zal ontwikkelen, maar de organisatie zal altijd de activiteiten plaats laten vinden binnen de geldende Coronaregels. 

Overzicht

Data 26-1-2022 t/m 31-8-2022
Contact
Diverse locaties, Heerlen

Sub evenementen

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website