Heerlen, centrum van Parkstad Limburg

een gebied dat bol staat van de contrasten en uitersten… Bekijk video

Heerlen en Parkstad Limburg roepen zowel landelijke als stedelijke associaties op. Dat komt doordat de stad overal grenst aan weidse parken en natuurgebieden. En aan buurstad Aken. Een gebied van uitersten en contrasten... Welkom in het dynamische Parkstad Limburg, de snelst groeiende toeristische bestemming van Nederland!

Op pad met Jenneke...
Voor deze vlog nodigde ik mijn vriendin Marianne uit vanuit ‘het noorden’ om Heerlen te komen ontdekken. Het was haar eerste keer in de stad van de muurschilderingen en ik ben compleet verbaasd over hoe gaaf en mooi ze Heerlen vindt. Want ‘mooi’, dat hoor je niet vaak als het gaat over urban Heerlen, waar alle creatievelingen hun stek vinden en waar het ene na het andere initiatief uit de grond ontspruit. Misschien heeft Heerlen inmiddels écht een nieuw imago en mogen we eens vanuit andere ogen leren kijken. Je leest het in de blog!

Chiara Willekes
Chiara Willekes Project Coördinator Parkstad Limburg

Parkstad Limburg is een verrassende regio. Er valt zoveel leuks te beleven bij goed of slecht weer, voor jong en oud. Ik weet zeker dat Parkstad Limburg iedereen kan vermaken met al haar mooie bezienswaardigheden, attracties, activiteiten en evenementen. Heb je inspiratie nodig? Loop dat eens binnen bij de Visit Zuid-Limburg Shop in Heerlen.

Gebied van uitersten en contrasten

Het grootste indoor skidorp ter wereld, de hoogste ‘wandeltrap' van Nederland, de grootste woonboulevard van Europa, de meest innovatieve én moderne dierentuin van Europa, één van de grootste te bezoeken kastelen van Nederland, één van de 13 Wereld Erfgoedmonumenten van Nederland, de oudste en grootste abdij van Nederland, het grootste wereldtuinen object van Nederland, de grootste Romeinse opgravingen van Nederland en ga zo maar door… Parkstad Limburg telt vele unieke musea, staat bol van de bijzondere monumenten, laat nog een stuk Nederlandse mijnhistorie herleven en is jaarlijks gastheer van een lange reeks culturele en sportieve evenementen.

Daarnaast wordt Parkstad Limburg ook wel eens de groene oase van Zuid-Limburg genoemd. Hellingbossen, beekdalen en plateaus worden afgewisseld met glooiende akkerbouw en imposante natuurparken, waar je naar hartelust kunt wandelen en fietsen. En het ligt ook nog eens op een steenworp van buurstad Aken.

Parkstad bruist!

De inwoners van Parkstad Limburg zijn levensgenieters en liefhebbers van een rijk cultureel leven, met jaarlijks een enorm aantal evenementen en festivals. Op internationaal vlak kent Parkstad Limburg enkele grootheden: het oudste openluchtfestival van de wereld, Pinkpop. Dit 3-daagse evenement wordt jaarlijks gehouden op het festivalterrein Megaland in Landgraaf. En in Kerkrade vindt elke 4 jaar het Wereld Muziek Concours (WMC) plaats, dat internationaal wordt erkend als het belangrijkste internationale festival voor de blaasmuziek. Bovendien sieren internationale toppers zoals het zomerfestival Cultura Nova of het International Breakdance Event (IBE) in Heerlen, of de folkloristische Parade in Brunssum de lijst.

Wat wil je gaan doen in Heerlen?

 1. Attracties en musea

  Attracties en musea Onze regio Parkstad Limburg heeft de Tourism for Tomorrow Award 2016 gewonnen en is uitgeroepen tot beste toeristische bestemming ter wereld! Kom ontdekken waarom.

 2. Evenementen

  Evenementen In Heerlen, evenementen stad van het jaar 2016, vind je ieder seizoen tal van evenementen!

 3. Funshoppen

  Funshoppen Modern winkelen is –in Limburg althans– uitgevonden in Heerlen. Van de familie Schunck en hun warenhuis in het Glaspaleis tot één van de eerste Nederlandse shopping malls ‘t Loon.

 4. Rijk verleden

  Rijk verleden Ontdek de invloed van de Romeinen, Middeleeuwen en Mijnen.

 5. Street Art

  Street Art Heerlen is een openluchtmuseum op het gebied van street art. Ontdek de murals door de hele stad!

 6. Uitgaan

  Uitgaan Ook in de avonduren valt genoeg te ontdekken in Heerlen. Ga lekker eten in één van de vele restaurants, pik een mooie film of een voorstelling in het theater!

 7. Wandelen & Fietsen

  Wandelen & Fietsen Hoe wil jij de gemeente Heerlen verkennen? Lekker wandelen of liever op de fiets? Heerlen ligt op een bijzondere locatie tegen het heuvelland en ingeklemd tussen twee beekdalen.

Binnenkort te doen in Heerlen

Parkstad Limburg Fietsroutes

Deze fietsroutes laten je de mooiste en meest unieke plekjes in Parkstad Limburg zien. Fietsend door natuurgebieden, langs kastelen, over de heuvels en de grens, ontdek je Parkstad Limburg op haar best. Volg de bordjes met de knooppunten, onderdeel van het fietsroutenetwerk. De routes zijn te downloaden via de links, maar ook verkrijgbaar in handige boekjes met kaart en achtergrondinformatie. De boekjes zijn verkrijgbaar bij alle Vist Zuid-Limburg shops en de Vist Zuid-Limburg Servicepunten in Parkstad Limburg.

Meer over Heerlen

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website