'Unfinished' in Heerlen door kunstenaar Eelco van den Berg

Must see: street art in Heerlen

Ontdek ware kunstprojecten in de straten van Heerlen

Overdekte kunstgalerijen zijn niet langer de standaard. In Heerlen vind je overal kunst op straat: street art. Van kleine, verstopte mini-schilderijtjes tot enorme muurschilderingen van internationale kunstenaars… Heerlen zit er vol mee. En je mag er gratis van komen genieten.

Kunst op de muur

Vanaf 2013 besloot Heerlen middels muurschilderingen op (veelal leegstaande) gebouwen de urbane levensstijl van de Parkstedelingen een hart onder te riem te steken. Het werd een enorm project met nationale en internationale kunstenaars. De stad fleurde op en mensen kwamen van heinde en verre om de levensgrote kunstwerken te bekijken. De populariteit van de muurschilderingen – of murals – zorgde ervoor dat steeds meer panden beschikbaar werden gesteld voor deze vorm van kunst. Door de jaren heen is Heerlen dé street art hoofdstad van Nederland geworden.

Van grote namen...

De Braziliaanse kunstenaarstweeling Os Gemeos, bekend om hun wereldwijde graffitiwerken van okerkleurige mannetjes met platte gezichten, maakte op het Schelmenhofje in Heerlen de mural ‘De Vreemdeling’, inmiddels een bekend icoon in Heerlen en omstreken. Even verderop In het centrum vind je ‘De Koolpiet’. Deze mural won in 2016 de Dutch Streetart Award en verwijst naar het Heerlense mijnverleden. Kunstenaars uit de hele wereld zoals Brazilië, Chili, Mexico, VS, China, Zuid-Afrika, Engeland, Spanje, Frankrijk, België, Duitsland, Oekraïne en Nederland hebben hun sporen achter gelaten.

... tot kleine parels

En heb je even genoeg van het grootse kunstgeweld, zet dan de speurneus op en ga op zoek naar de minutieuze schilderingen van de Mexicaanse artiest Pablo Delgado. Overal verstopt in het stadscentrum vind je mini-tafereeltjes gebaseerd op de Gouden Eeuw, bijvoorbeeld in een vergeten hoekje of stiekem boven een bloempotje. Of de beeldjes van Isaac Cordal uit Spanje. Hopeloze wezentjes die vooral beveiligingscamera’s lijken te bewaken. Maar waarom? Heel leuk om te ontdekken met kinderen.

Foto van de grote kleurrijke letters die HEERLEN vormen, met daarachter een kleurrijk appartementencomplex

Street Art Route Heerlen

Ontdek dé mural-hoofdstad van Nederland: overal in Heerlen vind je de mooiste kunstwerken. Deze route van 4 km voert je langs de belangrijkste murals en ook langs de kleinere verborgen schatten van de stad. Heerlen wordt er steeds mooier op. Overal in de stad gebruiken kunstenaar kale gevels als canvas. Het resultaat: een kleurrijk museum van moderne kunst op straat. Soms zie je de kunstwerken al van ver en soms moet je nét even weten waar je moet zijn. Deze route helpt je op weg.

Er valt nog zo veel te ontdekken in Heerlen:

Sfeervolle hotelkamer in een kasteel met een vide.

Uitgerust wakker worden!

Een heerlijk weekje vakantie of een sportief weekend met zijn tweeën? De gemeente Heerlen biedt voor iedereen de bijpassende overnachtingstype. Van camping en vakantiewoning tot luxe kasteelhotel!

Lees verder

Wandelen & Fietsen

Hoe wil jij de gemeente Heerlen verkennen? Lekker wandelen of liever op de fiets? Heerlen ligt op een bijzondere locatie tegen het heuvelland en ingeklemd tussen twee beekdalen.

Lees verder
Zicht op de opgraving van het Badhuis in het Romeinse Museum Heerlen

Mis deze hotspots niet!

Deze hotspots mag je zeker niet missen. Breng je een bezoek aan Heerlen? Dan hebben wij hier dé hoogtepunten voor je verzameld die je absoluut niet wilt missen

Lees verder