Must see: street art in Heerlen

Ontdek ware kunstprojecten in de straten van Heerlen

Overdekte kunstgalerijen zijn niet langer de standaard. In Heerlen vind je overal kunst op straat: street art. Van kleine, verstopte mini-schilderijtjes tot enorme muurschilderingen van internationale kunstenaars… Heerlen zit er vol mee. En je mag er gratis van komen genieten.

Kunst op de muur

Vanaf 2013 besloot Heerlen middels muurschilderingen op (veelal leegstaande) gebouwen de urbane levensstijl van de Parkstedelingen een hart onder te riem te steken. Het werd een enorm project met nationale en internationale kunstenaars. De stad fleurde op en mensen kwamen van heinde en verre om de levensgrote kunstwerken te bekijken. De populariteit van de muurschilderingen – of murals – zorgde ervoor dat steeds meer panden beschikbaar werden gesteld voor deze vorm van kunst. Door de jaren heen is Heerlen dé street art hoofdstad van Nederland geworden.

Van grote namen...

De Braziliaanse kunstenaarstweeling Os Gemeos, bekend om hun wereldwijde graffitiwerken van okerkleurige mannetjes met platte gezichten, maakte op het Schelmenhofje in Heerlen de mural ‘De Vreemdeling’, inmiddels een bekend icoon in Heerlen en omstreken. Even verderop In het centrum vind je ‘De Koolpiet’. Deze mural won in 2016 de Dutch Streetart Award en verwijst naar het Heerlense mijnverleden. Kunstenaars uit de hele wereld zoals Brazilië, Chili, Mexico, VS, China, Zuid-Afrika, Engeland, Spanje, Frankrijk, België, Duitsland, Oekraïne en Nederland hebben hun sporen achter gelaten.

 

... tot kleine parels

En heb je even genoeg van het grootse kunstgeweld, zet dan de speurneus op en ga op zoek naar de minutieuze schilderingen van de Mexicaanse artiest Pablo Delgado. Overal verstopt in het stadscentrum vind je mini-tafereeltjes gebaseerd op de Gouden Eeuw, bijvoorbeeld in een vergeten hoekje of stiekem boven een bloempotje. Of de beeldjes van Isaac Cordal uit Spanje. Hopeloze wezentjes die vooral beveiligingscamera’s lijken te bewaken. Maar waarom? Heel leuk om te ontdekken met kinderen.

Street art route

Parkstad is een openluchtmuseum geworden met achter elke muurschildering een verhaal. Je kunt gratis zelf op ontdekkingstocht gaan met deze street art route. Uiteraard kun je ook een rondleiding nemen door de betonnen jungle van Heerlen en alles te weten komen over de graffiti-cultuur, de kunstenaars en de verhalen. Welke muurschildering is jouw favoriet?

street art route

Lees alles over street art in Heerlen

Birgit Toussaint
Birgit Toussaint Frontoffice medewerker Heerlen

Kunst niet toegankelijk? De hele stad Heerlen is één grote galerie! Heerlen bevat een uitgebreide collectie van gekke, creatieve en bijzondere muurschilderingen, ook wel murals genoemd. Bezoek de de visit Zuid-Limburg Shop in Heerlen voor alle routes en boekjes over de murals! 

 

Meer over Heerlen

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website