De Sarcofaag van Simpelveld

De Sarcofaag van Simpelveld

Coriovallumstraat 9
Heerlen
De sarcofaag van Simpelveld is een gebeeldhouwde, zandstenen sarcofaag uit de Romeinse tijd, in 1930 gevonden in het Nederlands-Limburgse dorp Simpelveld, thans in de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. Replica's bevinden zich in de Romeinse Expositie in Bocholtz (Wilhelminastraat 17) en het Thermenmuseum in Heerlen.

De sarcofaag werd op 11 december 1930, samen met twee andere zandstenen sarcofagen, gevonden toen mijnwerker Andreas J. Wierts uit Simpelveld graafwerkzaamheden op zijn terrein aan de Stampstraat in het centrum van het dorp uitvoerde. 

Van de drie askisten waren er twee geplunderd. De derde, welke bekend werd onder de naam 'sarcofaag van Simpelveld' bevatte nog een aantal grafgiften: enkele gouden sieraden, een zilveren spiegeltje, een glazen flesje, een flacon van aardewerk en een paar andere voorwerpen. 

Openingstijden


Replica's van de sarcofaag van Simpelveld bevinden zich in de hal van het gemeentehuis van Simpelveld en het Thermenmuseum in Heerlen. Bezoekers kunnen hier tijdens openingstijden terecht.

Toegankelijkheid


Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Routes in de buurt

Leuks in de buurt!