Technische School

Heerlen

Technische School

Technische School Burgemeester de Hesselleplein 31Heerlen
Door de komst van de mijnen te Heerlen op het einde van de negentiende eeuw beseft het gemeentebestuur al heel snel dat er grote behoefte is aan een opleiding die van de lokale, overwegend, agrarische bevolking technische vakmensen kan maken. 

Een voorlopig schoolbestuur wordt opgericht en koopt een bouwterrrein op het Lindeveld waar in 1913 wordt gestart met de bouw van een schoolgebouw naar het ontwerp van Jan Stuyt. Zowel de gemeente als de Staatsmijnen financieren het schoolgebouw.

Voor het beheer en bestuur wordt de Vereniging Ambachtsschool en Mijnschool voor Heerlen en omstreken opgericht. De school wordt in 1913 geopend en in 1917 wordt de school voor de eerste maal uitgebreid en in 1920 voor de tweede maal. 

Beide uitbreidingen zijn wederom van de hand van J. Stuyt. In 1931 wordt er voor de derde maal uitgebreid, hierdoor is de rechtervleugel geheel gereedgekomen. Er worden dakkapelen geplaatst en het hekwerk rond het gebouw wordt geplaatst. 

Het hekwerk is door de leerlingen gemaakt en hier zijn symbolen van enkele ambachten opgenomen. Het gebouw is opgetrokken in baksteen met speklagen van mergelsteen. Deze afwisseling van metselwerk en speklagen geeft het gebouw een karakteristiek en speels uiterlijk.

De centrale hoofdingang heeft een hardstenen omlijsting waarin de naam 'Technische School' is gebeiteld. In 1950 wordt namelijk de naam Ambachtsschool in Technische School veranderd. De opleiding is een opleiding die qua niveau tussen Ambachtsschool en MTS in ligt. 

Vanaf 1957 wordt er aan de opleiding een HTS toegevoegd. Door de groei van het aantal leerlingen is een uitbreiding wederom noodzakelijk en de linkervleugel wordt aangebouwd. In 1971 heeft de vereniging vier technische opleidingen onder haar beheer, HTS, MTS, LTS en een ITS. 

Aan het eind van de jaren tachtig wordt het hele complex gerenoveerd. In 1987 vertrekt de HTS uit de Ambachtsschool en gaat zij over naar de Stichting Hogeschool Heerlen. De LTS en MTS bleven in het gebouw gevestigd.

In 1993 raakte het hele complex leeg door het vertrek van de LTS en MTS naar elders. Het pand lag enkele jaren leeg en wachtte op een nieuwe bestemming als appartementencomplex 'Lindestaete'. Voordat dit plan verwezenlijkt kon worden, brak er in 1996 een grote brand uit, het complex werd hierdoor zwaar beschadigd. 

De restauratie en de uitbreiding werd uitgevoerd door het Spaanse architectenbureau MBM. Sinds 1999 is een gedeelte van het ABP hier ondergebracht.

Overzicht

Adres
Burgemeester de Hesselleplein 31, Heerlen
Openingstijden en tarieven

 

Gehandicapten

Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website