Mijnverleden

in Heerlen

Heerlen werd een stad door de komst van de mijnbouw. In enkele decennia groeide de stad explosief, zowel fysiek als economisch. De sluiting van de mijnen had een haast even grote impact als de komst ervan. De grote mijncomplexen verdwenen, maar veel in de voormalige mijnstreek doet toch nog denken aan die tijd. In het Nederlands Mijnmuseum kunt u het mijnverleden zien en beleven, maar ook bij de Wilhelminaberg in Landgraaf, schacht Nulland en het Continium in Kerkrade.

Nederlands Mijnmuseum

Heerlen is groot geworden door het harde werk van de koempels, de mijnwerkers, die diep onder de grond kolen dolven. In dit museum zie, leer en erváár je hun verhaal. Het museum is gevestigd in een voormalig ophaal- en schachtgebouw van de Oranje Nassaumijn te Heerlen.

Lees meer

Schacht Nulland

Het meer dan honderd jaar oude mijnmonument deed ooit dienst als ventilatieschacht en was 249 meter diep.

Lees meer

Continium Discovery Center

Een leuk en leerzaam uitje met de kids is Continium Discovery Center in Kerkrade. Spelenderwijs leren ze over het verleden én over de toekomst.

Lees meer

Wilhelminaberg

De Wilhelminaberg in de gemeente Landgraaf is een kunstmatige heuvel die is ontstaan als steenberg van de Staatsmijn Wilhelmina en is in de jaren '70 van de 20e eeuw omgevormd tot recreatiegebied. De heuvel heeft een hoogte van 225 meter boven NAP.

Lees meer

Meer rijk verleden in Heerlen

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website