Romeins verleden in Heerlen
Heerlen staat als enige van de steden in Zuid-Limburg vermeld op een Romeinse wegenkaart uit de 4e eeuw. Daarom weten we met zekerheid dat Heerlen in de Romeinse tijd Coriovallum werd genoemd. Van alle andere Romeinse nederzettingen hebben we geen Romeinse namen, zelfs niet van Maastricht. Onder het huidige centrum van Heerlen liggen dus de resten van Coriovallum. Het beste bewaarde deel daarvan is te zien in het Thermenmuseum in Heerlen, waar de resten van een Romeins badhuis te zien zijn.
Regelmatig worden bij werkzaamheden resten van het Romeinse verleden teruggevonden. Wegen, pottenbakkersovens, kelders en een Spitsgracht zijn teruggevonden. De komende jaren gaat Heerlen het Romeinse verleden van de stad beter zichtbaar en beleefbaar maken in het gebied rond het Thermenmuseum met de realisatie van het Romeins Kwartier.
Via Belgica
Via Belgica is de naam die in onze tijd is gegeven aan de oude Romeinse heirweg van Boulogne-sur-Mer naar Keulen en die dwars door Zuid-Limburg liep. In Coriovallum/Heerlen, naast het badhuis, kruiste deze weg een andere Romeinse heirweg van Xanten naar Trier. De Via Belgica loopt van Landgraaf tot Maastricht door Zuid Limburg. Langs de Via Belgica ontstonden dorpen en steden, waarvan resten teruggevonden zijn en nog dagelijks teruggevonden worden.