Romeins Heerlen

Romeins verleden in Heerlen

Heerlen staat als enige van de steden in Zuid-Limburg vermeld op een Romeinse wegenkaart uit de 4e eeuw. Daarom weten we met zekerheid dat Heerlen in de Romeinse tijd Coriovallum werd genoemd. Van alle andere Romeinse nederzettingen hebben we geen Romeinse namen, zelfs niet van Maastricht. Onder het huidige centrum van Heerlen liggen dus de resten van Coriovallum. Het beste bewaarde deel daarvan is te zien in het Thermenmuseum in Heerlen, waar de resten van een Romeins badhuis te zien zijn. Regelmatig worden bij werkzaamheden resten van het Romeinse verleden teruggevonden. Wegen, pottenbakkersovens, kelders en een Spitsgracht zijn teruggevonden. De komende jaren gaat Heerlen het Romeinse verleden van de stad beter zichtbaar en beleefbaar maken in het gebied rond het Thermenmuseum met de realisatie van het Romeins Kwartier.

Via Belgica

VIA BELGICA is de naam die in onze tijd is gegeven aan de oude Romeinse heirweg van Boulogne-sur-Mer naar Keulen en die dwars door Zuid-Limburg liep. In Coriovallum/Heerlen, naast het badhuis, kruiste deze weg een andere Romeinse heirweg van Xanten naar Trier. De Via Belgica loopt van Landgraaf tot Maastricht door Zuid Limburg. Langs de Via Belgica ontstonden dorpen en steden, waarvan resten teruggevonden zijn en nog dagelijks teruggevonden worden. Lees meer over het verhaal van de Via Belgica en bewonder de plekken waar je de resten van het Romeinse verleden terugvindt. 

Thermenmuseum Heerlen

Ga mee op dit archeologische avontuur en neem een duik in het Romeinse leven. Stap op de loopbrug en bewonder de grootste Romeinse opgraving in Nederland. De indrukwekkende resten herinneren aan een dagelijks leven van meer dan 2000 jaar geleden. De thermen waren voor de Romeinen niet alleen een badhuis, maar ook een belangrijk ontmoetingspunt waar van alles werd besproken. Kom kijken hoe de Romeinen bouwden en badderden en ontdek ook andere archeologische topstukken.

Lees meer

Villa de Proosdij

Bezoek het 2000 jaar oude landgoed de Proosdij aan de via belgica om te zien, voelen én proeven hoe de Romeinen in Limburg leefden. In de eeuwenoude gewelven van de villa is een tentoonstelling ingericht over Romeinse tuinen en kunst. Daarnaast is er een Romeinse keukentuin aangelegd zodat de bezoeker kan ervaren hoe de Romeinen tuinierden. In de Romeinse Brasserie kan genoten worden van Romeinse gerechten bereid naar recepten van 2000 jaar oud. 100% Romeins en 100% lekker.

Lees meer

Romeinse katakomben in Valkenburg

Onderaardse gangen uit het oude Rome komen tot leven in Valkenburg. Daal af naar de Romeinse, vroegchristelijke crypten uit de derde en vierde eeuw en bewonder de prachtige fresco’s achter het flakkerende licht van je kaars. Al meer dan honderd jaar komen bezoekers van heinde en verre naar de Romeinse katacomben in Valkenburg, want voor deze één-op-één replica van catacomben in Rome hoef je niet naar de eeuwige stad.

Lees meer
Herman Wehkamp
Herman Wehkamp Coordinator Routepunt VVV Zuid-Limburg

Fiets eens de speciale Via Belgica fietsroute. Dit is een route langs het traject van de VIA BELGICA, de oude Romeinse hoofdweg die dwars door Zuid-Limburg liep. De weg verbond de Atlantische kust met Keulen en liep door de Romeinse ‘Germania Inferior’.

Meer rijk verleden in Heerlen

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website